BBQ Vlees - Een uitleg over onze meest populaire vleesstukken

BBQ vlees is er in alle soorten en maten. Bij ‘t Krulstaartje leggen we de focus op BBQ vlees speciaal geschikt voor de culinaire BBQ’ers. Wat zijn de stukken vlees die perfect gegaard kunnen worden voor slow cooking op de BBQ? Wij geven een korte uitleg over onze populairste varkensvlees stukken.

 

Vlees bestellen bij 't Krulstaartje

Wat is procureur vlees?

Procureur vlees is één van het meest mals en sappige vlees van een varken. Het is het vlees dat wordt gebruikt om een heerlijke Pulled Pork van te maken. De laatste jaren is de populariteit van dit stuk vlees daarom erg toegenomen. Procureur kun je herkennen aan zijn donkerroze kleur, doorregen met vet. Het doorregen vet zorgt voor een heerlijke malse en lekkere smaak van het vlees. Het vlees is afkomstig van de nek van het varken. Het is het ontbeende vlees van een hals- en schouderkarbonade. Het stuk vlees is met name bedoeld voor slow cooking, maar je kan het ook prima als braadstuk of als rollade eten.

Wat is buikspek vlees?

Buikspek vlees is net als de procureur één van het meest malse en smaakvolle vlees van het varken. Speklappen zijn over het algemeen al een hele tijd bekend, maar tegenwoordig zien we in populariteit ook buikspek als één geheel toenemen. Het is een prachtig doorregen stuk vlees dat je steeds meer op menukaarten van restaurants vindt onder de naam Pork Belly. Buikspek wordt gesneden uit de buik van een varken. Het gehele stuk vlees heet buikspek, van het buikspek kunnen bijvoorbeeld ook nog speklappen worden gesneden. Het is het meest vetrijke stuk vlees van het varkens, waardoor dit in smaak misschien wel het lekkerste stuk vlees wordt bevonden.  Het is een prachtig stuk vlees om op de BBQ of in de oven te bereiden en het is dus met name bedoeld voor slow cooking.

Wat is spareribs voor vlees?

Spareribs zijn al jaren populair maar wat voor vlees is dit eigenlijk precies? Spareribs komen uit de ribben van het varken. Het vlees wordt gesneden uit de ribben die het meest bij de ruggengraat liggen. Deze ribben zijn het meest populair omdat dit vlees het meest bevleesd en mals is.  Spareribs zijn ideaal om te bereiden op de BBQ of gewoon lekker in de oven!

 

Wat zijn belly ribs?

Belly Ribs worden gesneden uit het buik gedeelte van het varken. Ze lijken erg veel op normale spareribs maar ze zijn iets langer en hebben een andere structuur dan normale spareribs. Het vlees is super mals en is net als normale spareribs ideaal om lekker af te kluiven. Je kunt belly het beste bereiden door ze langzaam te garen op de BBQ of in de oven. Let op het vlees kan een beetje kraakbeen bevatten.

Wat zijn platteribben of Short Ribs?

Platte Ribben of Short Ribs is het vlees dat onder de borst en schouder zit. Short Ribs zitten het dichste bij het borstbeen, de gewone Belly Ribs zitten hierboven. Het vlees is wat grover van structuur en daardoor minder geschikt voor snelle bereiding. Aan deze ribben zit meer vlees en is daarnaast wat stugger, maar ook wat vetter. Om dit vlees op een geschikte manier te bereiden kun je ze het beste eerst aanbraden in de pan en vervolgens langzaam laten garen op de BBQ of in de oven.

 

Wat is een Tomahawk van het varken?

Tomahawks zag je al eerder bij rundvlees, maar tegenwoordig zie je ze ook van het varken. Het is eigenlijk een ribkarbonade met een langer been. Het vlees is dus gesneden uit het ribstuk van het varken. Het is vlees dat ideaal is geschikt voor de BBQ. Omdat het vooral voor de BBQ bedoeld is, is het vlees is vaak wat dikker gesneden dan een normale ribkarbonade waardoor je het langzamer kan laten garen.

Wat zijn Ribfingers?

Ook Ribfingers is een trend die je steeds vaker voorbij ziet komen. Het is het vlees dat tussen de ribben van een varken zit. Het is dus eigenlijk het vlees wat je tussen de spareribs zit. Oftewel spareribs die ontbeend zijn. Dit vlees bevat een mooie vetmarmering waardoor het lekker mals is.

 

Wat zijn oerhammetjes?

Dit is een bijzonder stuk vlees dat je niet snel terugziet bij een slager. Het is de kuit of schenkel van een varken. Tegenwoordig neemt dit stuk vlees in populariteit toe omdat de bereiding ideaal geschikt is voor op de barbecue. Het is een ideaal stuk vlees om langzaam te laten garen.

Wat zijn varkenswangen?

Varkenswangen zijn afkomstig uit de kaakspieren van een varken. Het vlees is doorregen met hele fijne zenuwen en peesjes. Het is een enorm mals stuk vlees met een unieke lekkere smaak. Bij een goede bereiding is er geen ander soort vlees dat zo boterzacht is als varkenswagen. Je kunt varkenswangen het beste een paar uurtjes stoven. Ideaal vlees dus voor slow cooking.

 

Wil je nu ook genieten van deze heerlijke BBQ-producten?

Voor deze producten hoeft het niet persé lekker weer te zijn. Geniet van deze culinaire BBQ-producten het gehele jaar door. Deze producten kun je vinden in onze Culinaire BBQ pakkettenBestel vandaag nog zo’n heerlijk pakket vol lekker culinair vlees! De pakketten worden door het hele land met uitzondering van de Waddeneilanden bezorgd door samenwerking met Buitengewonevarkens.nl.

Speciaal voor de culinaire BBQ'ers