Heeft corona veel invloed op de varkenshouderij?

De hele wereld is nu bezig met corona. En iedereen is er ook door getroffen. Deze pandemie heeft gevolgen voor iedereen. Mensen zitten zonder baan, bedrijven gaan failliet, ouderen die zich eenzaam voelen. Het blijkt al dat COVID-19 heel veel invloed heeft op de wereldeconomie. En wat voor gevolgen zal dit hebben voor ’t Krulstaartje? ’t Krulstaartje is namelijk een klein varkenshouderij dat nog bezig is om een naam te maken. En hoe zit het dan met de reguliere varkenshouderij hebben die er meer last van dan ’t Krulstaartje? Wat zijn de consequenties van corona voor ’t Krulstaartje als beginnend weidevarkens bedrijf?

Corona en slachterijen

Het grootste probleem ligt nu bij de slachterijen voor de varkenshouderij. Wat er nu speelt is dat de planning bij slachterijen continue veranderd door corona. Soms wordt er gespeculeerd dat er besmettingen zijn bij de slachterijen en dan moet al het personeel getest worden op corona, waardoor alles stil staat. Het gevolg daarvan is dat vleesvarkens langer in het bedrijf blijven, waardoor er niet constant kan worden geleverd. Het ritme van de varkenshouderij raakt daardoor verstoord. Omdat de varkens langer in de stal blijven kost het extra voer, mestafzet, ruimte en de varkens krijgen gewichtstoename. Dit is nog geen groot probleem, maar als dit voor een langere tijd aanhoudt kan dit wel voor verdere problemen zorgen. De grootste zorgen die varkenshouderijen hebben is dat de slachterijen dichtgaan.

Voordeel van het werken met ambachtelijke slagers

Een groot voordeel is dat ’t Krulstaartje de weidevarkens laat slachten bij een ambachtelijke slager in plaats van bij een reguliere slachterij. En het grote verschil tussen een reguliere slachterij zoals bijvoorbeeld Vion, is dat Vion ongeveer per week 300.000 varkens slacht en daarvoor dus ook erg veel personeel nodig heeft, terwijl de ambachtelijke slachterij waar ’t Krulstaartje zijn varkens laat slachten rond de 20 varkens per week slacht. Bij de ambachtelijke slachterij is dus minder personeel nodig om het proces draaiende te houden. Bij de ambachtelijke slager is er dus ook een kleinere kans op verspreiding van het corona virus.

Het enige nadeel is dat het weidevarkensvlees wat het ’t Krulstaartje op de markt brengt prijziger is dan regulier varkensvlees. We hopen daarom de consument het niet al te zwaar krijgt in de crisis die gaat komen. Zodat ons weidevarkensvlees net zo goed wordt verkocht als tijdens onze pilot bij slagerij en traiteur ’t Smaakhuys in Dongen.

Corona virus en de varkenshouderij

Volg ons op social media om op de hoogte te blijven!

Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.