Boom geplaatst en weide ingezaaid met gras en luzerne

Gras en luzerne ingezaaid

Afgelopen week hebben we gras en luzerne ingezaaid voor onze zeugenweide. Dit keer hebben we dus naast het gras ook kruiden in het weiland staan. We gaan onderzoeken of de weidevarkens hier nog gelukkiger van worden. Luzerne heeft goede positieve eigenschappen en wordt vaak in veevoer vermengd. Luzerne heeft namelijk een stikstofbindende eigenschappen, dit betekend dat de plant stikstof uit de lucht opneemt waardoor het een eiwitrijke plant wordt. En eiwit is weer belangrijk om de weidevarkens te laten groeien. Door luzerne in het weiland in te zaaien zal dus een deel van de ammoniak die de weidevarkens uitstoten opgenomen worden door de plant. 

Naast dat er gras & luzerne is ingezaaid zijn er Bomen geplaatst

Ook zijn er twee bomen geplaatst door René Verboven BV. De bomen zorgen ervoor dat de weidevarkens in de schaduw kunnen liggen als het warmer wordt. Ook zorgen de twee bomen voor een CO² compensatie van minimaal 40 kg per jaar!

 

Trekker die het weiland van 't Krulstaartje inzaait met gras en luzerne
In de eerste blog zaait Jana de wei in van 't Krulstaartje

Verandering

Onze weidevarkens zullen in de zeugenweide vijf weken verblijven, dan heeft de zeug negen weken bij haar jonge biggen gelopen. De biggen zijn dan oud genoeg om zelfstandig met elkaar te leven en hebben in die tijd geleerd om zelf voor hun voedsel te zorgen. Vervolgens zullen de biggen verplaatst worden naar de achterzijde van het perceel aan de Fazantenweg. Hier krijgen ze nog meer ruimte om te wroeten en ook hier is het land ingezaaid met luzerne en gras.

Het is dus weer compleet anders dan bij onze vorige ronde. Dit doen we omdat we jaar rond ons weidevarkensvlees willen verkopen. Maar ook omdat we hebben gezien dat bij de vorige ronde de wei net iets te klein was voor alle grote weidevarkens. Dit was echter pas op de leeftijd dat ze geslachtsrijp waren. Bovendien hadden de weidevarkens binnen een aantal weken al heel het weiland omgewroet. Dit willen we in de aankomende ronde voorkomen door af en toe de weidevarkens om te weiden, dus in een andere wei te plaatsen.

Jana besproeid de wei van 't Krulstaartje na dat er gras en luzerne is ingezaaid

Blijf op de hoogte!

Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze activiteiten. Of bekijk de rest van de blog via onderstaande knop.