Wei werkzaamheden

Volgende week gaan de biggen met de zeug naar de wei!

Wij zijn deze week druk in de wei bezig om alles op tijd netjes te krijgen voordat de biggen en de zeug weer in de wei gaan. De biggen zijn volgende week namelijk vier weken oud. Het duurt dus nog maar even en u kunt de weidevarkens weer in de wei zien.

Alles varkensproef maken

Om alles varkensproef te maken moet er nog wel het één en het ander gebeuren. Zo is de waterleiding ingegraven zodat de varkens gewoon kunnen blijven drinken als het vriest. De waterleiding gaat via de muur naar boven en sluit boven aan op de voerbak. Om ervoor te zorgen dat de varkens de waterleiding niet kapot kunnen maken, hebben wij er een ijzeren buis omheen gemaakt. Dit is echt nodig, anders is het binnen de kortste keren kapot. De waterleiding is vervolgens verbonden met de voerbak, zodat de varkens zelf van hun brokken een papje kunnen maken.

Wij hebben onder de voerbak betonnen roosters geplaatst, zodat de varkens bij de voerbak niet te ver in de grond wegzakken. Bij de vorige ronde weidevarkens merkte wij dat bij de voerbak de grond het meest nat werd, dit kwam doordat de varkens hier het meeste overheen liepen. Over de betonnen roosters hebben wij daarna weer zand gegooid zodat het nog steeds de natuurlijke uitstraling behoud. En hierdoor kunnen de varkens lekker zacht liggen.

Waterleiding varkensproef gemaakt van 't Krulstaartje
Jana die de wei aan het schoonmaken is van 't Krulstaartje

Ontsmetten van de wei

Wij hebben de voerbak, het varkenshok en de muur schoongespoten en ontsmet zodat de weidevarkens in een hygiënische wei kunnen rondlopen. En dat de kans kleiner wordt dat de varkens behandeld moeten worden met antibiotica. De kans is dus kleiner dat een varken buiten ons concept valt. Want als een varken behandeld is met antibiotica wordt het niet meer onder het concept van ’t Krulstaartje verkocht, maar wordt het verkocht vanuit het reguliere circuit.

Zicht verbetering van de wei

Wij hebben ook om de wei heen het hoge gras weggehaald, zodat de weidevarkens van de straat af goed te zien zijn. Het zicht zal na een tijdje wel weer slechter worden aangezien we bloemen voor het hek hebben ingezaaid. Dit zorgt ervoor dat de biodiversiteit zal toenemen en het geeft een mooie natuurlijke uitstraling.

Ingezaaide bloemen voor de wei van 't Krulstaartje weidevarkens
Desinfectie gel wordt voor het aien van de varkens van 't Krulstaartje gebruikt om geen ziektes te verspreiden

Hoe kunt u de varkens in de wei bezichtigen?

Wanneer u de varkens in de toekomst wil bekijken bent u altijd van harte welkom om een stukje op onze dam te lopen. De varkens kunt u niet zomaar aanraken, daarvoor moet u eerst goed uw handen wassen. In het vervolg zullen wij desinfectie gel bij het hek neerzetten, zodat de varkens veilig geaaid kunnen worden. Ik zal later hierover nog een artikel schrijven!

Wilt u er volgende week bij zijn?

Volgende week zaterdag 23 mei gaan de biggen samen met de zeug naar buiten. Wilt u hierbij zijn? Stuur dan even een mailtje naar info@krulstaartje.nl! Wij kunnen helaas vanwege corona maatregelingen niet iedereen ontvangen. Wij sturen u via de mail de tijd dat de varkens naar buiten gaan.